De stijl van de iconen is gebaseerd op de beide lettertypen van de rijksoverheid. Karakteristieke kenmerken van de RijksoverheidSans en de RijksoverheidSerif zijn terug te vinden in de iconen. Dit zorgt voor visuele samenhang tussen tekst en beeld, toevoeging van ‘eigenheid’ van de rijkshuisstijl en daardoor een betere herkenbaarheid.
Visueel begrip (leesbaarheid) van een icoon gaat te allen tijde voor vorm. De beoogde toepassing is hierin leidend: het icoon moet optimaal functioneren binnen de gestelde context. Om dit te bereiken is het belangrijk dat de gekozen verbeelding van het onderwerp universeel is. Hoe moeilijker het onderwerp uit te leggen is, hoe eenvoudiger het uitgebeeld moet worden. Het heeft de voorkeur een icoon op te bouwen vanuit één element. Maar soms kan het voor de begrijpelijkheid of context wenselijk zijn om een combinatie te maken van meerdere objecten of onderwerpen.
De ‘keep’ is een inkeping die diepte suggereert en dynamiek aan het icoon toevoegt. Het is een scherpe driehoekige vorm met een afgeronde punt, die we ook tegenkomen in de kenmerkende lettervormen uit de huisstijlfonts. De hoek van de keep mag variëren, maar de radius van de afronding is altijd optisch gelijk. Door consequente toepassing hiervan ontstaat eigenheid en herkenbaarheid van de stijl.
Om de iconen te optimaliseren voor online toepassing hebben wij een werkwijze ontwikkeld die wij Pixel-perfect noemen. Hierbij worden iconen in vectoren getekend terwijl zij gelijktijdig geoptimaliseerd worden voor een pixel vertoning. De basis hiervan is dat alle ankerpunten van de horizontale en verticale lijnen exact op een hele pixel staan. Maar pixel-perfect gaat veel verder dan dit. Het voorkomt onnodige kleurverlopen en onscherpe randen en zorgt ervoor dat de vertoning op beeldscherm, op elke veelvoud van 100% weergave, altijd scherp is. Naast dit technisch optimaal functioneren van een icoon heeft deze werkwijze nog ander, minstens even belangrijk, effect. Vanwege het beperkte formaat van 64 x 64 pixels, is het noodzakelijk visuele keuzes te maken.
Enkele voorbeelden uit de praktijk