Eén stijl voor interne communicatie over corona in alle rijkskantoren

Deelidentiteit terug naar kantoor

Klant

Rijksoverheid

Datum

juli 2020

Tags

Door het corona-virus zal de wijze waarop men werkt in de kantoren van de Rijksoverheid voorlopig anders zijn. Om het virus onder controle te houden doen we een beroep op alle medewerkers en bezoekers om elkaar binnen kantoor te beschermen door aangepaste omgangsvormen en een andere manier van bewegen door het pand. Things won de pitch voor de interne campagne die is gebaseerd op een drietal communicatieniveau’s over de maatregelen.

De interne communicatie in de kantoren van de Rijksoverheid sluit aan bij de externe communicatie van de Rijksoverheid over het corona virus. De pay-off die we intern gebruiken is afgeleid van de publiekscampagne. Voor de interne communicatie is het woord ‘krijgen’ vervangen door het woord ‘houden’. Daarmee benadrukken we dat dit een andere fase is in de corona-crisis. We zijn er nog niet, maar wel op de goede weg. Om dit zo te houden vragen we alle medewerkers en bezoekers van de rijkskantoren om elkaar te beschermen door andere omgangsvormen aan te houden en anders door het pand te bewegen.

Op niveau 1 (moeten > richtlijnen volgen) is het donkerblauw de dragende kleur en wordt het icoon in een cirkel geplaatst. De cirkel heeft een vriendelijk karakter en focust als een spotlight op de kern van de boodschap.

Vanaf niveau 2 (mogen > gedrag stimuleren) wordt de communicatie luchtiger van opzet. De blonde opmaak met veel wit is fris en verwijst naar het open karakter voor dialoog en inspiratie. In niveau 2 is groen de primaire tekst kleur en het donkerblauw wordt de secundaire tekst kleur. De overwegend witte uiting heeft extra attentiewaarde in de visuele omgeving van de rijkskantoren en valt daarom extra op.

Op niveau 3 (kunnen > mensen verbinden) introduceren we het warme donkergeel en komt het gehele kleurpalet samen. Gelijk aan niveau 2 worden de uitingen in niveau 3 gekenmerkt door veel wit. De sturende kleur blauw is minder prominent aanwezig. Het donkergeel geeft samen met het frisse groen een positief, inspirerend en uitnodigend gevoel aan het derde communicatieniveau. De drie kleuren zijn gewaardig aanwezig, waarbij het accent ligt op het dondergeel.