Make it simple but significant

Over Things

Grafisch ontwerp dient een visuele vertaling van inhoud te zijn. Aangevuld met ritme en richting. Het is een op dialoog gebaseerd proces. Tussen opdrachtgever en ontwerper. Tussen communicatiemiddel en doelgroep. Dit proces start met het zoeken naar de juiste beeldtaal en het vinden van de metafoor. De kortste route naar de doelgroep start bij de ogen en gaat via het hart naar het hoofd!

Visie

“We willen snappen waar het om gaat, of die wereld nou eentonig, overweldigend of vol rafelranden is.”

Als ontwerpers stellen we altijd de kern van het verhaal voorop. Vanuit de context van de opdracht verkennen we de inhoud om de juiste vorm te vinden. Dat gaat nooit over mooi of lelijk, rond of vierkant. Of het rood, bruin of groen wordt, is minder interessant. Het gaat over nut en noodzaak.

We zetten graag onze tanden in complexe vraagstukken, eervolle opdrachten en nieuwe uitdagingen. Kwaliteit zit in eenvoud, waaronder meerdere lagen schuilgaan. Op een subtiele manier brengen we visuele betekenis over. Hoe eenvoudiger, hoe krachtiger.

Kwaliteit leveren en successen boeken zonder concessies te doen: daar staan we voor. Voor opdrachtgevers met grote vragen in kleine kaders. Maar ook voor opdrachtgevers met bescheiden vragen en open kaders.

De creatieve hoek

Werkwijze

Ontwerpen gaat niet over zien, het gaat over horen. We willen het vraagstuk en de achterliggende behoeften precies doorgronden. We luisteren scherp naar de opdrachtgever, filteren de essentie eruit en vertellen dat verhaal zo krachtig mogelijk door. In een helder ontwerp, met de juiste metaforen, in een kloppend ritme. Een goed ontwerp verbindt en brengt de boodschap krachtig over.

We denken mee hoe we de achterliggende behoeften vanuit de kernboodschap kunnen vervullen. Daarvoor verkennen we de ambities en de kaders zoals de doelstelling, mogelijke planning en budget en natuurlijk het gewenst gebruik. Dit vormt de basis voor de keuze van de communicatiemiddelen.

ThingsToMakeAndDo 02

Together we can make better Things.

Dit doen wij onder meer in opdracht van:

Rijksoverheid Ministerie van Algemene Zaken / Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties / Ministerie van Buitenlandse Zaken / Ministerie van Economische Zaken en Klimaat / Ministerie van Financiën / Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat / Ministerie van Justitie en Veiligheid / Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit / Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap / Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid / Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport / Algemene Bestuursdienst / Erfgoedinspectie / Inspectie Justitie en Veiligheid / Inspectie voor de Gezondheidszorg / Inspectie Leefomgeving en Transport / Raad voor de Kinderbescherming / Rijksvastgoedbedrijf / Rijksvoorlichtingsdienst / Rijkswaterstaat / Uitvoeringsorganisatie Bedrijfsvoering Rijk / Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid

Hoge Colleges van Staat Raad van State / Algemene Rekenkamer

Zelfstandige bestuursorganen College ter Beoordeling van Geneesmiddelen / Autoriteit Nucleaire Veiligheid en Stralingsbescherming / RDW

Agentschap Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit / Rijksdienst voor Ondernemend Nederland

Gemeenten Den Haag / Rotterdam / Leiden / Westland

Diversen VSNU / Nederlandse Sportraad / Vereniging van Nederlandse Gemeenten / GGD Haaglanden / Overlegorgaan Fysieke Leefomgeving / Nationale Politie / Adviescollege Toetsing Regeldruk / Hogeschool van Amsterdam / Zorgverzekeraars Nederland / Vektis / Nederlandse Spoorwegen / IVN / ERTMS / Schiphol / RDW / Trias / Sdu / B Open / DOK / Heineken, Mooi Weer Spelen / Theaterfestivals Delft / Kenniscentrum Cultuureducatie Rotterdam / Europese Unie

Voor audiovisuele communicatie werken we samen met onze partner BroekhuizenWirtz.

Team

 • Rogier (creatief directeur)

  Rogier Rosema studeerde in 2005 Cum Laude af aan de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten te Den Haag en heeft ervaring opgedaan als ontwerper / art-director bij viervier en Ontwerpwerk. In 2008 richtte hij Things To Make And Do op.

  E-mail
 • Lennaert (algemeen directeur)

  Lennaert van der Hoeven studeerde communicatie in Rotterdam. En heeft de afgelopen jaren zijn rol als accountmanager en accountdirector/eigenaar bij verschillende bureaus en organisaties uitgebouwd. Als algemeen directeur heeft Lennaert sinds december 2021 bij Things de verantwoordelijkheid over dagelijkse gang van zaken en stuurt hij de projectmanagers aan.

  E-mail
 • Lemmy

  Lemmy Hoogendoorn studeerde in 2009 Cum Laude af van de opleiding CMD met een minor in User Experience Design. Heeft als ontwerper een voorliefde voor visuele identiteiten, illustratie en animatie en combineert deze facetten dan ook graag met elkaar om tot verrassende ontwerpen te komen. Werkt sinds 2017 bij Things To Make And Do.

  E-mail
 • Lisette

  Lisette is tijdens en na haar versnelde Communicatie studie in Rotterdam verknocht geraakt aan de bureauwereld. Na haar afstuderen is ze direct aan de slag gegaan bij een reclamebureau in Rotterdam om na een paar jaar aan de slag te gaan als online projectmanager bij een internetbureau in Den Haag. De offline communicatie trok altijd nog haar aandacht dus heeft ze Things To Make And Do gevonden om haar passie achterna te gaan. Hier zorgt ze met al haar enthousiasme voor strak georganiseerde projecten met een tof eindresultaat. Een echte PM topper.

  E-mail
 • Nanda

  Nanda Verasdonck, Fins van origine, is afgestudeerd als fotograaf aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten en heeft daarnaast een opleiding communicatie afgerond. Ze heeft meerdere functies bekleed als creatieve projectmanager en sinds 2019 werkt ze met plezier bij team Things en pakt ze graag grote en kleine projecten voor je op!

  E-mail
 • Iskander

  Iskander Dekker studeerde in 2001 af aan de Willem de Kooning Academie. Hij heeft een liefde voor typografie en letterontwerp. Maar ook illustratie ligt dicht bij zijn hart. Altijd op zoek naar nieuwe vormen die iedereen prikkelt en begrijpt. Werkt sinds najaar 2019 bij Things To Make And Do.

  E-mail
 • Tedo

  Tedo Barthen studeerde in 1996 af aan het Grafisch Lyceum van Rotterdam. Na kort snuffelen aan de opleiding Industrieel Product Ontwerpen aan de Haagse Hogeschool besloot hij toch te kiezen voor het communicatie vak. Hij deed ruime ervaring op bij grote Rotterdamse bureaus, waar hij mocht werken voor legio merken. In juli 2019 streek hij neer bij Things in Den Haag, herenigd met oud-collega’s Cynthia en Nanda. Hij voelt zich daar als een vis in het water met uitdagende (technische) opdrachten, en heeft als specialisatie complexe beeldbewerking. Maar ook voor interactieve opdrachten, lay-outen en DTP’en draait hij zijn hand niet om.

  E-mail
 • Jamie

  Jamie Groenestein is afgestudeerd als grafisch ontwerper aan de Willem de Kooning Academie. Naast infographic redacteur te zijn geweest voor meerdere kranten heeft hij zich de laatste jaren ook verdiept in animatie. Dat laatste past hij graag toe in onderscheidende merkidentiteiten en pakkende ontwerpen. Weet veel van de digitale wereld maar ruikt ook nog graag aan vers gedrukt papier. Sinds 2022 deel van de club.

  E-mail
 • Jeroen

  Jeroen studeerde in 2012 af als Grafisch Ontwerper aan de Willem de Kooning Academie in Rotterdam. Het liefst laat hij zijn ontwerpen door inhoud bepalen en start hij vanuit een sterk fundament. Design fascineert hem dagelijks; zo mist hij op straat geen enkele bestickerde lantaarnpaal en ziet hij in schaduw interessante vormen. Je kan Jeroen wakker maken voor een zonsopgang, een trip naar Parijs of een verre bestemming zo lang zijn camera mee mag. Hij luistert graag naar hiphop, heeft een aardige pettenverzameling en houdt van goed belegde boterhammen.

  E-mail
 • Nanneke

  Nanneke studeerde in 2017 af aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag. Na de afgelopen tijd als ZZP’er gewerkt te hebben heeft ze heel veel zin om weer onderdeel van een team te zijn om samen iets op te bouwen, aan projecten te kunnen werken en te brainstormen. Het conceptuele onderzoek en de nieuwsgierigheid naar de manier waarop uitingen gevisualiseerd kunnen worden is de drijfveer achter haar werk. Daarnaast heeft ze een grote fascinatie voor de analoge kant van het grafisch vak en probeert ze waar ze kan deze invalshoek toe te passen.

  E-mail
 • Renate

  Renate studeerde af in 2004 aan de kunstacademie St. Joost te Breda. Na deze periode is ze aan de slag gegaan bij meerdere creatieve bureaus en heeft ook een paar jaar voor zichzelf gewerkt. Toch werkt ze het liefst in een team, om samen tot de beste ideeën en eindresultaat te komen. Naast haar liefde voor grafisch ontwerp heeft zij zich afgelopen jaren meer verdiept in karakter tekenen en illustratie. Met haar analytische benadering, frisse blik en passie voor vorm en kleur, zet ze ontwerp-vraagstukken en ingewikkelde informatie graag om in een helder ontwerp of een aantrekkelijke infographic. Met als doel een positieve impact te creëren!

  E-mail
 • Cindy

  Cindy van der Meijden studeerde grafisch ontwerpen aan ArtEZ Academie voor art & design in Arnhem. Na Berlijn en Rotterdam, is zij nu in Den Haag neergestreken om haar conceptuele design skills in te zetten voor Things To Make And Do. Zij heeft een voorliefde voor projecten die bijdragen aan een eerlijke, inclusieve en duurzame wereld. Met ontmoetingen als uitgangspunt, vertaalt zij de kern naar verrassende en soms vervreemdende ontwerpen die de ander laat kijken met een nieuwe blik.

  E-mail
 • Thom

  Thom studeerde in 2012 af aan de Willem de Kooning Academie in Rotterdam. Hij werkt graag aan maatschappelijke vraagstukken waarin het vooronderzoek een belangrijke rol speelt. Het verzamelen van zowel harde als zachte data die diepere inzichten geven, drijven hem als ontwerper. Het experiment gaat hij dan ook graag aan waar onverwachte resultaten leiden tot nieuwe inzichten en ontdekkingen.

  E-mail
 • Talent

  Ben jij visueel sterk, conceptueel krachtig en niet vies van een uitdaging? Zit ontwerpen in je hart en heb je een passie voor het vertalen van (complexe) vragen en informatie naar goed communicerende concepten? Wij zijn op zoek naar een ervaren ontwerper. Herken jij jezelf hierin en ben je niet bang je handen en nek uit te steken? Neem dan snel met ons contact op.

  E-mail